Soedan en Zuid-Soedan strijken plooien glad

De Soedanese president Omar al-Bashir brengt een officieel bezoek aan Zuid-Soedan. Op de luchthaven van de hoofdstad Juba is hij ontvangen door zijn Zuid-Soedanese collega Salva Kiir. Het bezoek is een teken van toenadering tussen beide landen, die de laatste twee jaar geregeld hebben geruzied over hun olierijke grensgebied.

Bashir en Kiir zullen het met elkaar hebben over hun grensgeschillen. Ook het bedrag dat Zuid-Soedan aan Soedan moet betalen om olie te kunnen uitvoeren, is een belangrijk agendapunt.

Zuid-Soedan is amper twee jaar geleden onafhankelijk geworden van Khartoem, na decennia van bloedige burgeroorlog. Sindsdien liggen beide landen geregeld met elkaar in de clinch over betwiste olievelden. De laatste weken zijn de verhouding wat verbeterd, nu ze het eens zijn geworden om weer olie boven te halen.