Vogelgriep maakt tiende slachtoffer in China

In China zijn nu al 10 mensen gestorven aan een nieuwe variant van vogelgriep. De nieuwe variant is, voor zover bekend, niet overdraagbaar van mens op mens. Toch neemt de ongerustheid in China zichtbaar toe, zegt Stefan Blommaert.

"Dag na dag worden er nieuwe besmettingen bekendgemaakt", zegt VRT-correspondent Stefan Blommaert vanuit China. "Aan de Chinese oostkust werd nu al bij 38 patiënten vastgesteld dat ze geïnfecteerd zijn door het H7N9-virus."

In totaal zijn er tien mensen overleden aan de nieuwe variant van de vogelgriep. "De eerste gevallen kwamen vorige maand aan het licht en sindsdien is de situatie alsmaar erger geworden", zegt Blommaert.

De besmetting komt zo goed als zeker door contact met kippen die door het virus zijn aangetast. Intussen zijn tienduizenden kippen op kwekerijen aan de oostkust vernietigd. Op markten is de verkoop van levend pluimvee tijdelijk stopgezet.

"De verkoop van kippenvlees is de voorbije weken helemaal gekelderd in China", weet Blommaert. "De mensen vertrouwen het niet meer."

De Europese Unie heeft in 2012 nog 15.669 ton Chinees gevogelte geïmporteerd. Dat vlees vormt echter geen risico voor de volksgezondheid, omdat het vlees vooraf behandeld en gekookt is, verzekert het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

AP2013