Volvo-topman vraagt Peeters om economische hervormingen

Hakan Samuelsson, ceo van de Zweedse autoconstructeur Volvo, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verzocht om structurele economische hervormingen door te voeren, zodat het concurrentievermogen van ons land verbetert. Peeters bezocht vandaag de hoofdzetel van Volvo in Göteborg.

Bij Volvo in Gent worden op dit moment de succesvolle modellen V40, S60 en XC60 geproduceerd, wat de fabriek tot een van de sterkhouders van onze economie maakt. In Zweden bevestigde de ceo de intentie van het merk om in België te blijven, maar daarvoor zijn wel hervormingen nodig.

Hakan Samuelsson heeft in zijn onderhoud met Kris Peeters "gewezen op de dringendheid en de noodzaak van structurele hervormingen om het concurrentievermogen van de Belgische industrie te verbeteren". Hij doelde daarmee in het bijzonder op de loonkost die omlaag moet, licht Mark De Mey, woordvoerder van Volvo Gent, toe. "Kris Peeters heeft de ceo daarop gerustgesteld dat er op het federale niveau maatregelen worden genomen."

Volvo heeft nog geen toezeggingen gedaan over eventuele nieuwe modellen modellen voor Gent. "Er zijn plannen om de nieuwe compacte modellen in de Gentse fabriek te bouwen, maar veel zal afhangen van de verkoop de komende jaren", aldus De Mey.

Samuelsson benadrukte ook de nood aan een omvattend industriebeleid op Europees niveau. De last van de Europese wetgeving belemmert volgens hem immers ons concurrentievermogen. De productie in China - waar Volvo deze zomer zijn eerste fabriek opent - zou evenwel enkel voor de lokale markt bestemd blijven.