Zeven jaar extra tijd voor Ierland en Portugal

In Dublin hebben de ministers van Financiën van de eurozone de Ieren en Portugezen zeven jaar extra de tijd gegeven om hun noodkredieten die ze eerder gekregen hebben, terug te betalen.

In november 2010 kreeg Ierland -als tweede euroland na Griekenland- een pakket hulpkredieten van 85 miljard euro van de EU en het Internationaal Muntfonds. Dat gebeurde nadat de Ierse banken onderuit dreigden te gaan en de overheid in Dublin meegesleurd werd in die golf.

In mei 2011 kreeg Portugal van dezelfde crediteuren aan noodpakket van 78 miljard euro toen de rente op staatsleningen zodanig was opgelopen dat het arme land niet meer kon lenen op de kapitaalmarkt.

Concreet moet Ierland al die hulp ten laatste in 2030 terugbetaald hebben. Voor Portugal ligt die limiet drie jaar later. De eurozone bevestigde op de top overigens het vertrouwen in het herstel van die twee landen.