50 euro boete voor dodelijk ongeluk na straatrace

Een jongeman uit Zele, in Oost-Vlaanderen, is in beroep vrijgesproken voor een dodelijk ongeluk, terwijl hij in eerste aanleg een strenge straf had gekregen. Dat schrijft De Standaard. Hij moet nu alleen een boete van 50 euro betalen.
De twee inzittenden van de tweede auto overleden ter plaatse.

Op 25 juni 2011 reed de jongeman op de Europalaan in Zele, en begon daar volgens getuigen te racen met een andere auto, waarbij hij ook op het linkerrijvak reed. Die laatste ging wellicht door een stuurfout met een bijzonder hoge snelheid de weg af, raakte een boom en een verkeersbord en belandde in de gracht. De twee jonge inzittenden van Turkse afkomst waren op slag dood.

In eerste aanleg had politierechter Peter D'Hondt hem tot een jaar cel, tien jaar rijverbod en een boete van 5.500 euro veroordeeld. Volgens de rechter had de man een straatrace uitgelokt, waarbij 2 van zijn vrienden verongelukten.

Maar de rechter in beroep was het daar niet mee eens. "Er was wel een getuige, maar door de media-aandacht waren er in het hoofd van die man misschien wat overdrijvingen", zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. "Als je de andere, meer objectieve gegevens van het strafdossier aftoetst, kan je zelfs zeggen dat er geen sprake was van een straatrace."

De man krijgt nu alleen een boete van 50 euro, omdat hij te lang op het linkerrijvak bleef rijden.