"Criminelen maken misbruik van gebrek aan Europa"

"Criminelen maken misbruik van een gebrek aan Europa." Dat zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) na afloop van een politieactie met gemengde patrouilles in de West-Vlaamse gemeente Menen. Belet hoopt dat een betere afstemming van de politiediensten op Europees niveau een fenomeen als de grenscriminaliteit in Zuid-West-Vlaanderen de kop kan indrukken.

"Er is momenteel vrij verkeer van criminelen, maar niet van politiediensten", merkt Belet op. De CD&V'er ziet dat de samenwerking met Frankrijk minder vlot verloopt dan die met de andere buurlanden. "En ook Europa ziet die discrepantie. Er zijn twee denksporen: ofwel gaan we terug voor minder Europa en pleiten we voor tijdelijke grenscontroles, ofwel gaan we voor meer Europa en stemmen we de politiediensten beter op elkaar af."

Belet vindt nog steeds dat het idee van tijdelijke grenscontroles haalbaar is, ondanks dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) dat juridisch en praktisch onhaalbaar acht. "Dat klopt niet. Het is natuurlijk het beste als we die stok niet meer achter de deur moeten steken." Zo ziet Belet de hernieuwde akkoorden van Doornik, die de politiediensten en gemengde patrouilles over de landsgrenzen heen meer slagkracht biedt, als een grote stap voorwaarts. Samen met partijgenoten Bercy Slegers, federaal parlementslid, en burgemeester van Menen Martine Fournier, hoopt hij dat de gemengde patrouilles voldoende ondersteuning krijgen en op frequente basis plaatsvinden. "Zoals in Menen, waar dat al langer gebeurt", besluit Belet.