"Ik wil al heel mijn leven Caesar zijn, maar ben Cicero"

"Ik heb al mijn hele leven Julius Caesar willen zijn, maar ik ben Cicero." Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in een reactie op de vergelijking tussen hem en de pas overleden Britse oud-premier Margaret Thatcher - "een type Caesar", volgens De Wever.

In de jaren 80 werd de voormalige liberale premier Guy Verhofstadt (Open VLD) al eens "baby Thatcher" genoemd, wegens gelijklopende politieke standpunten. Maar volgens Olivier Mouton, journalist bij Le Vif gaat die vergelijking niet meer op en is vandaag "Bart De Wever in ons land de echte politieke erfgenaam van Thatcher".

De Wever zelf is vereerd met de vergelijking, maar vindt ze niet helemaal terecht. "Thatcher is een Julius Caesar, het onvervaarde leiderstype dat 100 procent voor iets ging en desnoods de vijand vermorzelde", legde hij uit in het Radio 1-programma "Peeters en Partners".

"Ik ben meer een Cicero, die nog altijd denkt dat iedereen met geschipper en gepraat iedereen kan overtuigen van een maatschappelijk project. Ik heb wel al mijn hele leven Caesar willen zijn, maar ik ben nu eenmaal een heel ander type."

Een Vlaamse politicus vergelijken met een wereldleider, gaat volgens De Wever ook overdreven. "Dat is als een kikker naast een ooievaar plaatsen."