"In anderhalf jaar 3.000 mensen van het OCMW gegooid"

"In anderhalf jaar hebben we 3.000 mensen van het OCMW gegooid", dat zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) in De Standaard. "Ik heb er niet de minste moeite mee om mensen uit het syteem te gooien die er geen recht op hebben."

Crombez heeft als staatssecretaris voor Fraudebestrijding een stevige reputatie opgebouwd. Dat werd hem in het begin -hij werd aangesteld in december 2011- zeker niet door iedereen in dank afgenomen. "In het begin wees men voor alles naar Crombez", zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback (kleine foto) in de krant. "De monsterboetes van 309 procent? Allemaal de schuld van John Crombez. Dat die eigenlijk al ingevoerd waren door de vorige regering, deed er niet toe."

"Dat ik de dingen meteen bij naam heb genoemd, heeft inderdaad felle reacties losgemaakt", geeft Crombez toe. "Ik was zogezegd een gevaar voor de samenleving en zag iedereen als fraudeur. En toch heb ik toen alleen maar gezegd wat men nu over de hele wereld normaal vindt."

De geesten lijken inderdaad in korte tijd gerijpt. Waar men vroeger makkelijk een oogje dichtkneep voor kleine fraudeurs,  groeit door de crisis eensgezindheid over een strenge aanpak van fraude. Ook Offshore Leaks (het lekken van informatie over particulieren en bedrijven die een rekening hebben in belastingparadijzen, red.) heeft de verontwaardiging over fraude en belastingontduiking nog doen toenemen.

Fraudeurs worden door Crombez dan ook niet ontzien. "In anderhalf jaar tijd hebben we 3.000 mensen van de OCMW-bijstand gegooid", klinkt het in de krant. Wringt het niet dat sommigen dan misschien nog dieper in de armoede terechtkomen? "We moeten zeer hard opletten als overheid dat er geen collateral damage is, dat spreekt voor zich. Maar dat er mogelijk collateral damage zou kunnen zijn, is geen reden om de zaken niet aan te pakken. Ik heb niet de minste moeite om mensen uit het systeem te gooien die er geen recht op hebben."

Volgens de staatssecretaris zijn het niet die laatsten die het systeem in gevaar brengen. "Als niet-Belgen hier aankomen en hulp vragen, moeten we die bieden. Maar als hun verklaringen leugens blijken te zijn, dan vliegen ze eruit. Van die 3.000 zijn er sommigen zelfs meteen het land uitgezet."

Dat Crombez voor zijn aanpak ook steun krijgt, bewijst de Facebookpagina "John Crombez Appreciation Society", met als baseline: "John ziet mij, hier foefelt men niet".