Gangster gebruikt bom bij ontsnapping in Rijsel

Uit de gevangenis van Squedin nabij het Noord-Franse Rijsel is een man door het gebruik van explosieven en een gijzeling kunnen ontkomen. Volgens de regionale krant La Voix du Nord is de voortvluchtige zeer gevaarlijk.
De deur bij de gevangenis is opgeblazen.

Het gaat om Redoine Faïd die in juni 2011 nabij Rijsel in preventieve hechtenis is genomen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een gewapende overval in Villiers-sur-Marne ten oosten van Parijs waarbij in 2010 een politieagente is gedood.

Zaterdagmorgen kreeg de gedetineerde bezoek van zijn vrouw. Volgens onbevestigde berichten zou hij daarbij in zakdoekjes verstopte springstof hebben gekregen. Volgens het parket gijzelde hij dan onder bedreiging van een handwapen vier cipiers en liet hij meerdere deuren in de gevangenis in de lucht springen.

Eenmaal buiten liet hij bij het begin van zijn vlucht zijn gegijzelden weer vrij. Een eerste bij de vlucht gebruikt voertuig is kort daarna enkele kilometers verder, nabij Ronchin, uitgebrand teruggevonden. De gedetineerde zette zijn vlucht met een andere auto verder.

Volgens procureur Frédéric Fèvre van Rijsel is Faïd gewapend en heeft hij nog steeds explosieven.

De politie zet bij de klopjacht in het Rijselse ook een helikopter in, aldus La Voix du Nord.