Hoe bestrijd je de maffia? Met Michelangelo!

Het bestuur van Casavatore, een voorstadje van de Italiaanse stad Napels, stelt de tekening "La Leda" van Michelangelo tentoon in een middelbare school. Het hoopt zo de leerlingen bewuster te maken van cultuur, creativiteit en schoonheid. Indirect moet het de jeugd ook weghouden van de lokale maffia.

De laatste jaren wordt Casavatore geteisterd door allerlei activiteiten van de camorra, de lokale maffia in Napels. Zelf burgemeester Salvatore Sannino was al het slachtoffer van een poging om hem uit de weg te ruimen. 

Daarom neemt de gemeente nu dit nogal ongewoon initiatief, mét de steun van de Italiaanse regering. Minister van Binnenlandse Zaken Anna Maria Cancellieri voorspelt dat een "culturele renaissance" daardoor op gang kan komen. "Kunstwerken van grote meesters kunnen emoties overbrengen, vooral bij de jongsten", zegt ze.

Ook Libera, een anti-maffia-organisatie, is enthousiast. "De bevolking Casavatore zal zich verantwoordelijk voelen vor het kunstpatrimonium", zegt woordvoerder Geppino Fiorenza. "Schoonheid leidt tot ethiek, en dat is dan weer onmisbaar bij de bestrijding van de maffia."