Kerry vraagt hulp van Peking i.v.m. Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is aangekomen in de Chinese hoofdstad Peking, de tweede halte van zijn drielandentrip die de crisis rond Noord-Korea moet bezweren. China is een bondgenoot van het regime in Pyongyang en Kerry wil dat Peking zijn invloed aanwendt om Noord-Korea tot vreedzamer gedachten te brengen.

Kerry heeft in Peking gesprekken met zijn ambtsgenoot Wang Yi, met president Xi Jinping en met premier Li Keqiang.

Gisteren was Kerry in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, waar hij de machthebber nog eens kwam verzekeren van de steun van de Verenigde Staten. Hij waarschuwde daar Noord-Korea dat het een "grote vergissing" zou zijn om een raket te testen. 

De laatste dagen laat Noord-Korea erg oorlogszuchtige taal horen. Volgende week viert het land de verjaardag van Kim Il-sung, de stichter van het land. Waarnemers achten het mogelijk dat het land dan ook een Musudan-raket gaat testen.

Na Zud-Korea en China reist Kerry ook nog naar Japan, die andere bondgenoot in de regio. Tokio heeft al afweerraketten geïnstalleerd om een eventuele raket-aanval van Noord-Korea te kunnen afslaan.