Kleindochter ex-premier zet stap opzij als adviseur Milquet

Catherine van Zeeland, kleindochter van ex-premier Paul van Zeeland, zet tijdelijk een stap opzij als adviseur van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. Dat zegt ze in een mededeling. Van Zeeland zou "zonder haar medeweten" bestuurder zijn geweest van een maatschappij die haar grootvader had opgericht. Die maatschappij is opgedoken in de marge van het Offshore Leaks-schandaal.

Catherine van Zeeland, adviseur bij de cel Gelijke Kansen op het kabinet-Milquet, was "zonder haar medeweten" bestuurder van een offshore-maatschappij in Panama, die haar grootvader in 1946 opgericht had. Dat schrijft de krant Le Soir op de website. De familie regulariseerde de situatie in 2009, maar de maatschappij werd nooit ontmanteld.

Catherine van Zeeland zegt dat ze niets wist van de offshore-maatschappij, noch van de fiscale regularisatie. "Ik werd aangesteld als bestuurder, zonder daarvan op de hoogte te zijn gebracht", klinkt het. Ze stelt dat enkel haar moeder en zus betrokken waren bij de regularisatie.

Bij haar familie diende ze onmiddellijk haar ontslag aan als bestuurder, klinkt het. Ze wil "in alle transparantie duidelijkheid scheppen" en is bereid alle rekeningen en documenten van de regularisatie aan een fiscale of publieke instantie over te maken.