Milquet vraagt Turkije om waakzaamheid aan grens

België heeft aan Turkije gevraagd om aan de grens met Syrië extra uit te kijken naar Belgen die naar Syrië willen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gezegd. Ook hier worden er extra maatregelen genomen.

Gisteren overlegde Milquet met de "taskforce Syrië", en daar is beslist om de grenscontroles voor minderjarigen te verscherpen. Aan Turkije wordt gevraagd om extra waakzaam te zijn aan de grens.  Milquet hoopt dat dit een ontmoedigend effect zal hebben op jongeren die naar Syrië willen reizen om er te gaan vechten. Milquet zegt dat de samenwerking met Turkije erg vlot verloopt, en overweegt om op korte termijn zelf naar Ankara te trekken.

Ook aan de Belgische grenzen moet er strenger gecontroleerd worden. De luchtvaartmaatschappijen die op Turkije vliegen worden aangemaand tot extra waakzaamheid.

Een andere piste waar wordt aan gedacht is een lijst van landen waar, of groeperingen met wie het strafbaar is om te gaan meevechten. "Er zijn verschillende mogelijkheden, een algemeen of een plaatselijk verbod, toegespitst op geradicaliseerde groepen", zegt Milquet.

Reynders voorzitter van strafrechtelijke sancties

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is in ieder geval voorstander van zo'n Koninklijk Besluit en van strafrechtelijke sancties om een vertrek naar Syrië te ontmoedigen. 

In de kranten van Sudpresse roept hij de andere partijen ook op om maatregelen te nemen "tegen de ontwikkeling van het radicalisme en extremisme bij ons". Volgens de minister voelde zijn partij MR zich de afgelopen jaren nogal "alleen" in die kwestie.

"Als wat er daar gebeurt ervoor zorgt dat bij bepaalde Franstalige partijen de oogkleppen afvallen, en als dat ervoor zorgt dat als ook ik spreek over integratieproblemen ik eindelijk niet langer beledigd word, des te beter...", preciseert Reynders.

Hij wil wel niet ingaan op de polemiek tussen verschillende leden van zijn partij en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet over het beheer van het dossier over de jonge Belgen die naar Syrië trekken om er te gaan vechten. "Ik denk niet dat polemiek erg nuttig is voor dergelijke onderwerpen die vooral discrete actie vragen".