Obama vraagt stand-in voor wekelijks radiopraatje

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de moeder van een zesjarige jongen die omkwam bij de schietpartij op een school in Newton gevraagd zijn wekelijks radiopraatje te houden. Hij voert daarmee de druk op de parlementsleden die een nieuwe wapenwet bespreken op een ongewone manier op.
2013 Getty Images
Stand-in voor de president Francine Wheeler en haar man.

De president heeft de gewoonte om iedere week een korte radiotoespraak te houden. Het is al gebeurd dat vicepresident Joe Biden die taak overnam, maar meestal is het Obama zelf die voor de microfoon kruipt.

Het is daarom opmerkelijk dat de president Francine Wheeler heeft gevraagd zijn taak over te nemen. Wheeler is de moeder van de zesjarige Ben, een van de 26 slachtoffers van de schietpartij in een basisschool in Newton in december vorig jaar.

Obama liet Wheeler en de families van andere slachtoffers met zijn presidentieel vliegtuig naar Washington brengen om te praten met de senatoren die momenteel een nieuwe wapenwet bespreken en hen te overtuigen strengere regels op te leggen voor de verkoop van wapens. Zo is er sprake van een grondigere controle van de achtergrond van de mensen die een wapen willen kopen. De huidige regels daaromtrent kunnen gemakkelijk worden omzeild.

Wheeler en de andere families hadden woensdag een gesprek met de conservatieve Democratische senator Joe Manchin, een fervent voorstander van het recht op wapendracht, die tot tranen toe geroerd was door hun verhalen..

Toch is een strengere wapenwet nog niet voor morgen. Als de senatoren het met mekaar eens raken, dan moet de nieuwe regelgeving nog goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden.

2012 Getty Images