Rechter schuift hete Moebarak-aardappel door

Het nieuwe proces tegen de Egyptische oud-president Hosni Moebarak is enkele minuten na het begin weer onderbroken. De bevoegde rechter trekt zich terug en verwijst het dossier door naar een hof van beroep, dat een andere rechtbank moet aanduiden.
Hosni Moebarak wuift zijn aanhangers in de rechtzaal toe vanop een bed.

Moebarak moet zich een tweede keer verantwoorden voor de dood van zo'n 850 demonstranten tijdens de volksopstand tegen zijn regime, begin 2011. Vorig jaar is hij daarvoor tot levenslang veroordeeld, maar een rechtbank maakte dat vonnis ongedaan wegens procedurefouten.

De rechter vandaag wil zichzelf naar eigen zeggen "niet in verlegenheid brengen" en wil dat een hof van beroep een andere rechtbank aanduidt om Moebarak te berechten. 

De moeizame gerechtelijke procedure tegen de oud-president is een illustratie van hoe het justitie-apparaat tot op vandaag gecontroleerd wordt door figuren die nog onder hem benoemd zijn geraakt.