"Apostel van Chávez" Maduro is favoriet

Nicolas Maduro als "apostel" van Chávez, of dan toch oppositieleider Henrique Capriles? Zondag trekken de Venezolanen opnieuw naar de stembus om een president te kiezen na het overlijden van Hugo Chávez op 5 maart. Die heeft voor zijn dood de uitdrukkelijke wens uitgesproken dat zijn kiezers voor Maduro zouden stemmen. Meer nog, Maduro zou na Chávez dood nog contact met hem hebben gehad.
Maduro noemde zichzelf al "zoon" en "apostel" van Chávez

De nieuwe speler en favoriet voor zondag is dus de 50-jarige Nicolas Maduro, een voormalige buschauffeur en vakbondsman. Onder Chávez werd hij minister van Buitenlandse Zaken en vicepresident. Na het overlijden van Hugo Chávez op 5 maart werd hij interim-president.

Maduro, de man met de snor, was een van de vertrouwelingen van Chávez en werd door hem uitdrukkelijk naar voren geschoven als zijn opvolger. Het lijkt erop dat de "Chavistas", zoals de fans van Chávez en diens "socialisme van de 21e eeuw" worden genoemd, vrij massaal die oproep zullen volgen.

Dat geeft Maduro (foto) uiteraard een bijzonder sterke positie, maar het toont ook zijn zwakke kant. "Maduro is niet klaar voor het presidentschap. In zijn toespraken heeft hij het steeds maar over Chávez, maar ik wil eens een voorstel van hemzelf horen", zegt de 78-jarige Ana Vázquez, een toehoorder tijdens een van diens toespraken.

Maduro probeert ook de stijl van Chávez over te nemen tijdens de campagne, maar het is duidelijk dat hij daarvoor charisma mist. Toch probeert hij de "erfenis" van Chávez zoveel mogelijk uit te spelen.

Hij heeft zich al "een zoon" en "een apostel" van de voormalige leider genoemd. En er is het verhaal met het vogeltje (zie onder).

10.000 moorden: de criminaliteit blijft een thema

Maduro wil zoveel mogelijk het pad blijven bewandelen van Chávez. Hij belooft de sociale welvaartprogramma's voort te zetten, en het vele overheidsgeld van de olie-inkomsten te laten vloeien naar onder meer ziekenhuizen, pensioenen voor de ouderen, subsidies voor voedselprogramma's, woonprojecten enz. Die komen vooral de armen in de maatschappij ten goede.

Tegelijk blijft Maduro (foto) zich profileren als grote tegenstander van het kapitalisme, dat volgens hem belichaamd wordt door de oppositie onder leiding van Henrique Capriles.

Maar sociale programma's of niet, de criminaliteit is toch weer naar voren gekomen als een belangrijk campagnethema. Vorig jaar kreeg Venezuela te maken met zeker 10.000 moorden, ongeveer 30 per dag. Dit jaar alleen al zijn 20 politiemannen omgekomen.

Capriles voegde daar nog een ander thema aan toe: de wijdverspreide corruptie, die tot diep in het staatsapparaat ingeworteld zou zijn. Er blijft te veel geld plakken aan de handen van de ambtenaren, luidt het. Maduro heeft al beloofd om de corruptie stevig aan te pakken met alles wat hij in zich heeft: "Als het nodig is, geef ik er mijn leven voor", zei hij. Ook de bureaucratie gaat omlaag, beloofde hij.

Overigens kreeg Maduro tijdens een van zijn laatste meetings de steun van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona, die met een rode jas op het podium verscheen in Caracas (foto).

Maduro ziet complot tegen hem

De emoties lopen zoals steeds hoog op tijdens de campagne. Maduro lanceerde op een bepaald moment zelfs een complottheorie dat huurmoordenaars uit El Salvador hem zouden willen vermoorden om chaos te zaaien.

Er was ook sprake van sabotage in de vorm van het afsnijden van de elektriciteit. Volgens volgers moet daar niet te zwaar aan getild worden, en worden zulke theorieën gebruikt om de aandacht van het volk af te leiden.

Het verhaal met het vogeltje

Een opvallend verhaal tijdens deze campagne is dat van Nicolas Maduro en het vogeltje. Maduro vertelde hoe hij kort na Chávez' dood ging bidden in een houten kapel en er plots een vogeltje ten tonele kwam. "Het zong, ik antwoordde met een liedje. Het vogeltje cirkelde vervolgens één keer rond en vloog dan weg. Ik voelde de geest van commandant Hugo Chávez en zijn zegen voor de strijd die eraan komt", aldus Maduro.

Dat hij spiritueel contact zou hebben gehad met de overleden leider, ontlokte meteen gelach bij zijn tegenstanders. Het verhaal haalde de headlines van verschillende kranten. Op Twitter en Facebook circuleerden foto's van een vogeltje met het hoofd van Chávez. Maduro vroeg daarop meer respect.