"Regime Noord-Korea is gek, slecht en dwaas"

De Britse journalist John Sweeney reisde onlangs 7 dagen lang undercover in Noord-Korea en is ronduit vernietigend voor het regime in Pyongyang. De man ligt nu zelf onder vuur bij zijn medereizigers, aan wie hij zijn bedoelingen niet kenbaar zou hebben gemaakt. Het ging om studenten van de London School of Economics.

De Britse omroep BBC brengt morgen een reportage over de reis van Sweeney, maar de London School of Economics vraagt nu om de uitzending te schrappen. Zelf ontkent de BBC dat de studenten niet op de hoogte waren van de bedoelingen van Sweeney en dat ze niet gewaarschuwd waren dat ze konden worden opgepakt.

Hoe dan ook reisde Sweeney zeven dagen lang samen met de studenten door het land van Kim Jong-un. Het gezelschap was onder meer in de hoofdstad Pyongyang, bracht bedrijfsbezoeken en zag ook de gedemilitariseerde zone op de grens met Zuid-Korea.

Mail Online brengt al een soort reisdagboek van Sweeney. Daarin laat de auteur geen spaander heel van het regime, dat volgens hem "gek, slecht en dwaas" is. Hij heeft het vooral over de dingen die niet getoond zijn en over de dingen die hij heeft gemist. De toon is al gezet bij de aankomst op de luchthaven van Pyongyang, waar hij de luchthaventerminal omschrijft als "een koeienstal". "De afwezigheden vallen op", schrijft hij. "Geen reclame, geen vliegtuigen die landen of opstijgen, geen internet, geen mobiele telefoons, geen 21e eeuw."

Sweeney ergert zich kapot aan wat er niet wordt verteld. Tijdens een bezoek aan een ijskoud ziekenhuis kan hij zich niet meer inhouden en valt hij uit tegen de dokter die zijn reisgezelschap rondleidt en hen alleen medische apparatuur toont, geen patiënten. "Wij zijn geen onnozelaars. We hebben hier geen patiënten gezien. Behandel ons in 's hemelsnaam niet zo."

Hij bestempelt het regime van de drie Kims als neo-nazistisch. Huidig leider Kim Jong-un, zoon van Kim Jong-il en kleinzoon van Kim Il-sung, leidt zijn land volgens hem naar een pseudo-oorlog. Hij hoopt dat het Noord-Koreaanse volk dat zal inzien en in opstand zal komen, zoals de Libiërs tegen Moe'ammar Khaddafi.