"We werken twee maand per jaar voor de staat, niet zes"

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) erkent dat we te veel belastingen betalen, maar weerlegt de stelling dat we de helft van het jaar voor de staat werken. Hij vindt ook dat de spaarders en de belastingbetalers niet mogen opdraaien voor een bankenredding, maar dat de bankensector het zelf moet doen.

Vande Lanotte is deze week gestart met een "Ronde van Johan". In debatavonden probeert hij het beleid van de regering te verdedigen, en duidelijk te maken waar de socialistische partij naartoe wil.

Ivan De Vadder, presentator van "De zevende dag", werpt Vande Lanotte de stelling voor de voeten dat de belastingdruk in ons land te hoog is: "we werken de helft van het jaar voor de staat." Maar Vande Lanotte ontkent.

"Voor wie is de kinderbijslag: voor de staat of voor uw kinderen? Voor wie is de ziekteverzekering: voor de staat of voor de zieken die medische hulp nodig hebben? De stelling klopt dus niet. We werken 2 maanden voor de staat en 10 maanden van het jaar werken we voor onszelf."

Niettemin zijn de belastingen te hoog, zo erkent Vande Lanotte. "En dat heeft met de crisis te maken: in 2007 hadden we een belastingdruk van 48 procent, nu is dat 53 procent." De vicepremier wil daarom onder meer inzetten op fraudebestrijding.

Toch verdedigt hij ook de belastingen. "Bulgarije vraagt drie keer minder belastingen dan België aan de inwoners. Toch zijn er veel Bulgaren die naar Gent willen komen, en geen enkele Gentenaar wil naar Bulgarije. Als je de top tien bekijkt van landen met de hoogste welvaart, dan zijn dat allemaal landen met een belastingdruk rond de 50 procent."

"Bankensector moet er zelf voor opdraaien"

De EU werkt aan een richtlijn waarbij het mogelijk wordt dat de spaartegoeden boven de 100.000 euro aangesproken worden om een bank te redden. De liberalen verdedigen dat plan, onder meer Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht zeggen dat anders iedereen moet meebetalen.

Vande Lanotte stoort zich daaraan. "Ze zeggen dat ofwel de belastingbetaler ervoor moet opdraaien, ofwel de spaarder. Maar dat klopt niet, er is een andere manier. Laat de banksector er zelf voor opdraaien! Op de tafel van de EU ligt ook het plan voor een resolutiefonds, ik stel voor dat men daarmee begint." Het resolutiefonds is een fonds dat de banksector zelf moet beheren en dat tussenbeide komt bij een faillissement van een bank.

Karel De Gucht liet zich deze week ontvallen dat "socialisten eens een cursus bankieren moeten volgen". "Wel", zegt Vande Lanotte, "ik stel voor dat De Gucht zelf eens een cursus volgt zodat hij weet wat het is om heel je leven te werken voor je spaargeld en dat ze dat dan kunnen afnemen."