Anti-Europese partij opgericht in Duitsland

In Duitsland is een nieuwe, anti-Europese partij boven de doopvont gehouden: Alternative für Deutschland (AfD). De partij wil deelnemen aan de parlementsverkiezingen in september. Ze pleit daarbij voor het afschaffen van de euro en de herinvoering van de Duitse mark.

Er namen zo'n 1.500 leden deel aan het stichtingscongres van de partij in Berlijn. Die verkozen drie woordvoerders, de Hamburgse hoogleraar economie Bernd Lucke, de publicist Konrad Adam en de chemicus Frauke Petry.

Volgens Lucke was de invoering van de euro een fout die de integratie van Europa bedreigt en nu rechtgezet moet worden. Met de euro wordt Europa immers meer en meer verdeeld in een verarmend zuiden en een welvarender noorden en dat voedt de anti-Duitse gevoelens, zegt hij.

Het ontbinden van de eurozone zou de spanningen in Europa gevoelig kunnen verminderen, zegt Lucke. Om de uitstap uit de euro af te dwingen, moet Duitsland nieuwe kredieten aan landen in nood blokkeren.

De AfD heeft naar eigen zeggen 7.500 leden, onder wie een groot aantal voormalige leden uit de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. Op zich is dat niet veel, maar volgens een recente peiling zou 24 procent van de kiezers zich kunnen voorstellen voor de partij te kiezen. Toch geven analisten de partij weinig kans om de kiesdrempel van vijf procent te halen. Ze zou de CDU en de liberale FDP wel stemmen kunnen kosten.