Capriles: energieke campaigner met "popster-status"

Zondag mogen de Venezolanen voor de tweede keer in zeven maanden een nieuwe president kiezen. Nicolas Maduro, de kandidaat van de overleden president Hugo Chávez, krijgt stevig weerwerk van Henrique Capriles, die Venezuela wil omsmeden naar Braziliaans model.

Henrique Capriles (40) is 10 jaar jonger dan zijn tegenstander, en is net als Maduro een katholiek. Capriles deed het niet onaardig bij de vorige verkiezingen, toen hij Chávez toch 44 procent van de stemmen kon afsnoepen. Nu krijgt hij dus onverwacht een tweede kans, maar het speelt in zijn nadeel dat de verkiezingen zo kort na het overlijden van Chávez vallen. De herinnering aan Chávez, en zijn oproep om Maduro te steunen, zijn nog erg levendig.

Capriles (foto) studeerde rechten en is advocaat. Hij heeft op politiek vlak al zijn sporen verdiend als gouverneur van de dichtbevolkte regio Miranda, die delen van de hoofdstad Caracas omvat. Capriles komt uit een familie van succesvolle ondernemers en propageert een jong, energiek imago.

Hij laat zich zien op een motorfiets, en staat soms uren in de brandende zon tijdens campagnes. Vrijdag nog waagde hij zich aan een pittig partijtje basketbal in Caracas (foto). Officieel is hij nog altijd vrijgezel, en hij heeft de status van een popster verworven, vooral dan bij de vrouwen. Hij wordt naar verluidt overspoeld door huwelijksaanzoeken. "Mijn mama wil graag jouw schoonmoeder worden", valt op meetings te lezen op posters.

"Modern links model zoals Brazilië"

Capriles trekt naar de verkiezingen als leider van een eengemaakte, brede oppositie. Hij wil de goede dingen van Chávez voortzetten, maar de scherpe kantjes ervan afronden.

Capriles steunt de bouw van scholen en ziekenhuizen in arme gebieden, maar zegt dat de sociale programma's soms te chaotisch gepland worden en dat er te veel corruptie in het spel is. "De strijd die ik voer, is er een tegen de corruptie", klinkt het. Capriles wil ook de vele nationaliseringen van bedrijven onder Chávez grotendeels ongedaan maken, maar geleidelijk.

Capriles staat een sociaal-economisch model voor zoals in Brazilië, liberaal maar met linkse accenten. Capriles noemt het zelf "het moderne linkse model" en zegt dat hij ook hij progressief denkt in een poging om zijn rechtse imago bij te sturen.

Op buitenlands vlak is hij de tegenpool van Maduro. Die wil de goede relaties met linkse bondgenoten zoals China, Rusland en Cuba verder uitbouwen, terwijl Capriles die wil afbouwen, en het steunprogramma voor Cuba met olie wil stoppen. Capriles wil de banden met het Westen verbeteren, vooral die met de VS.

"Het zijn maar "fake" socialisten"

De campagne was kort maar intens en vrij bitsig. Maduro houdt ervan om Capriles en de zijnen in het hoekje van de "bourgeoisie" te duwen en Capriles reageerde daarop door te zeggen dat Maduro en co eigenlijk alleen naar buiten toe socialisten zijn, en voor de rest alle mogelijke voordelen van de rijken meegraaien.

"Ze noemen zich socialisten, maar dat is alleen naar buiten toe. Ze rijden in dure auto's, houden van reizen en gaan naar dure buitenverblijven op La Orchila - een eiland in de Caraïben. Puur kapitalistisch gedrag," sneerde Capriles.

Volgens de laatste polls ligt Capriles minstens 10 en tot 20 procent achter op Maduro. In de laatste dagen voor de verkiezingen mogen er geen opiniepeilingen meer worden gehouden.