De ex-buschauffeur of de "ideale schoonzoon" ?

Vandaag trekken de Venezolanen naar de stembus om een opvolger te kiezen voor de overleden president Hugo Chávez. Het wordt een duel tussen waarnemend president Nicolas Maduro (50) en de kopman van de verenigde oppositie Henrique Capriles (40).
Wie volgt de flamboyante Chávez op?

Maduro, die vroeger nog als buschauffeur werkte in de hoofdstad Caracas, is door Chávez voor zijn dood uitdrukkelijk naar voren geschoven als zijn opvolger en het ziet ernaar uit dat de "chavistas" de oproep van de gewezen president zullen volgen: in de peilingen ligt Maduro zo'n 10 procent voor op zijn rivaal Capriles. Dat hij het staatsapparaat achter zich heeft, speelt ook in het voordeel van Maduro.

Capriles probeert Maduro weg te zetten als een slechte kopie van Chávez en hij speelt in op de dagelijkse problemen van de Venezolanen: criminaliteit, levensduurte, werk. Capriles is 10 jaar jonger dan Maduro en speelt een energiek, sportief imago uit. De advocaat is populair bij de vrouwen en geldt als de "ideale schoonzoon."

Tijdens de campagne laaiden de emoties hoog op. Maduro lanceerde op een bepaald moment zelfs een complottheorie dat huurmoordenaars uit El Salvador hem zouden willen vermoorden om chaos te zaaien. Er was ook sprake van sabotage in de vorm van het afsnijden van de elektriciteit.