Kroaten kiezen hun eerste europarlementsleden

In Kroatië worden verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. De stembusgang is een voorbode van de toetreding van het Balkan-land tot de Europese Unie, op 1 juli. De Kroaten kiezen 12 politici den hen zullen vertegenwoordigen in het Europees halfrond.

De Kroatische president Ivo Josipovic (foto) heeft zijn landgenoten opgeroepen om te gaan stemmen. Waarnemers verwachten een matige opkomst, want de interesse voor Europa is momenteel niet echt groot in Kroatië.

De voormalige Joegoslavische deelrepubliek is onafhankelijk sinds 1991, maar zit sinds 2009 in een vrijwel permanente recessie.

De peilingen voorspellen dat de regerende centrumlinkse coalitie 6 van de 12 zetels zal binnenrijven. De twee oppositiepartijen zouden de andere 6 zitjes onder elkaar verdelen.