Nieuwe variant van darmkanker ontdekt

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een nieuwe variant van dikkedarmkanker ontdekt. De nieuwe variant is gevaarlijker dan de tot nu toe gekende vormen omdat hij vaker terugkeert.

Het bestaan van deze darmkankervariant geeft antwoord op de vraag waarom een op de vijf patiënten met een niet-uitgezaaide tumor in de dikke darm na een operatie toch weer kanker krijgt, terwijl de darm "schoon" leek. Bij mensen met het gevaarlijke type darmkanker kunnen tumorcellen zich gemakkelijker verspreiden, wat een hogere kans geeft op terugkeer van de kanker.

De gevaarlijke variant kwam aan het licht toen onderzoekers van het AMC en het Cambridge Research Institute de genetische eigenschappen van tumoren onderzochten. Ze ontdekten dat naast twee bekende darmkankertypen een derde type bestaat. Die bleek "de kwade pier" te zijn, aldus het AMC.

De gevaarlijke variant ontwikkelt zich ook veel sneller dan de "klassieke" variant van darmkanker. Darmkanker ontstaat altijd door poliepen -goedaardige gezwellen - in de darm. Bij de "bekende" vorm van darmkanker duurt het wel tien tot twintig jaar voordat een poliep zich ontwikkelt tot kanker. Bij de gevaarlijke variant kan een poliep al binnen twee tot vijf jaar uitgroeien tot een tumor.