Tienduizenden republikeinen betogen in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid hebben tienduizenden mensen de 82e verjaardag van de Tweede Republiek herdacht met een betoging in het stadscentrum. Ze klaagden de Spaanse monarchie aan en eisten dat er een Derde Republiek komt.
Betogers laten de Spaanse republikeinse vlag wapperen.

De Spaanse koninklijke familie heeft zich de afgelopen jaren niet van zijn beste kant getoond. Er was de controversiële jachtsafari van koning Juan Carlos in Botswana en vooral het corruptieschandaal waarin diens dochter Cristina en haar echtgenoot Iñaki Undangarin verwikkeld zijn. Het heeft de Spaanse royals er in deze tijden van zware crisis en grote werkloosheid niet populairder op gemaakt bij de gewone Spanjaard.

"Spanje zal morgen republikeins zijn" en "Bourbon, aan het werken": het waren niet mis te verstane slogans die sommige deelnemers aan de betoging meedroegen.

De betoging was bedoeld om de 82e verjaardag van de oprichting van de Tweede Republiek te herdenken, op 14 april 1931. Na een bloedige burgeroorlog moest die in 1939 plaats ruimen voor decennia van fascistische dictatuur onder generaal Francisco Franco.

Toen koning Juan Carlos in 1975 de overleden dictator opvolgde, was hij razend populair en werd hij beschouwd als hoeder van de jonge Spaanse democratie. Vandaag is dat niet langer zo. Volgens een enquête van de krant El País is nog maar 42 procent van de Spanjaarden het eens met de manier waarop de koning de zaken aanpakt. 53 procent keurt zijn handelswijze af.