Vijf doden bij busongeluk op de E34 in Ranst

Op de E34 net voor Ranst is een Poolse bus van de snelweg geraakt en meters diep naar beneden gestort. Er vielen 5 doden en 19 gewonden. De bus met vooral jongeren was op weg van de Russische stad Volgograd naar Parijs.
Klik op de pijlen om de andere foto's te bekijken.

De bus reed net ter hoogte van een brug door de vangrail op de E34 en stortte zo naar beneden. De oorzaak van het ongeluk is niet bekend. Drie jongeren, de buschauffeur en een begeleider overleefden het ongeluk niet.

Er vielen ook 19 gewonden. De lichtgewonden werden, samen met diegenen die ongedeerd bleven, opgevangen in het onthaalcentrum in de brandweerkazerne in Zandhoven. Ze kregen er de nodige psychosociale bijstand. Zes zwaarder gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Op de Poolse bus zaten 39 jongeren tussen 15 en 22 jaar en 2 begeleiders, allemaal Russen. "Op de bus zaten kinderen van drie scholen die op groepsreis waren, maar enkele resterende zitjes op de bus waren blijkbaar aangeboden aan ouders die graag als extra begeleiding mee wilden gaan", zegt burgemeester Lode Hofmans (Open VLD).

"Alle nodige maatregelen genomen"

Na het ongelijk zijn het gemeentelijk rampenplan van Ranst en het medisch interventieplan afgekondigd. In het gemeentehuis van Broechem werd een coördinatiecentrum ingericht, waar de verschillende verantwoordelijken zoals brandweer, politie en medische diensten informatie uitwisselden.

Rusland heeft intussen beslist een hulpvliegtuig met "medische modules" en enkele dokters en psychologen naar België te sturen om de Russen die gewond raakten, te helpen en te repatriëren. De Russische consul en de Poolse ambassadeur overlegden met de Antwerpse gouverneur Cathy Berx om de best mogelijke aanpak voor de slachtoffers te verzekeren. Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) liet weten dat alle noodzakelijke maatregelen getroffen zijn om de slachtoffers te helpen.

De jongeren die ongedeerd zijn of het ziekenhuis al konden verlaten keren misschien vannacht nog met het vliegtuig naar Rusland terug. Twee Russische vliegtuigen zijn laat vanavond naar ons land vertrokken.  Het is nog steeds de bedoeling dat het eerste vliegtuig in de nacht van zondag op maandag nog opnieuw richting Rusland vertrekt met de personen die bij het ongeval niet gewond raakten. Het tweede vliegtuig zal allicht in de loop van maandag terugvliegen.

Over de oorzaak van het ongeluk bestaat nog geen duidelijkheid. Op de snelweg zijn geen remsporen te zien, wat erop zou kunnen wijzen dat de chauffeur ingedommeld is of onwel is geworden. Maar ook een technisch probleem wordt niet uitgesloten. Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld die moet uitzoeken wat er is gebeurd.

Informatienummer

Wie informatie zoekt, kan terecht op het informatienummer dat de gemeente heeft geopend:

0032-(0)3/ 470 10 86

Meest gelezen