"Zeggen dat er bloedbaden bezig zijn, is onjuist"

Louis Tobback "overdrijft fel" wanneer hij zegt dat er een bloedbad wordt aangericht in een aantal steden. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gezegd in "Terzake" in een reactie op de alarmkreet van de Leuvense burgemeester.

Tobback (SP.A, foto in tekst) trok vandaag aan de alarmbel over de financiële toestand van de Vlaamse steden en gemeenten. "De besparingen bij de gemeenten zullen leiden tot een sociale ramp, goed voor een veelvoud van de ontslagen bij Ford Genk", zo waarschuwde de Leuvense burgemeester.

Tobback verwees hierbij naar de aankondiging door vele gemeenten dat ze om financiële redenen slechts een beperkt deel van de ambtenaren die afvloeien, zullen vervangen.

"Hij heeft gelijk wanneer hij zegt dat iedereen die bezig is met gemeentelijke financiën op zijn tellen moet letten (...) maar zeggen dat er bloedbaden bezig zijn, is natuurlijk onjuist. Ik neem aan dat hij toch niet bedoelt dat zijn collega Termont in Gent een bloedbad aanricht", reageert Bourgeois (N-VA).

Bourgeois wijst erop dat gemiddeld 60 procent van de gemeentelijke uitgaven naar personeel en werkingskosten gaat. "Zonder een bloedbad aan te richten, kan je daar aan efficiëntie winnen", meent de minister. Hij merkt op dat Vlaanderen deze legislatuur 1,4 miljard euro gaat besparen op het overheidsapparaat, zonder sociaal bloedbad of impact op de dienstverlening. Bourgeois hoopt dan ook dat gemeenten niet gaan snoeien in investeringen.

Bourgeois ontkent tenslotte dat de Vlaamse regering onverschillig is. "De Vlaamse overheid doet wat ze kan", klinkt het. Zo wijst hij erop dat de Vlaamse regering heeft gezorgd voor een stijging van de gemeentelijke ontvangsten via het Gemeentefonds.