Ahmadinejad haalt op rondreis banden met Afrika aan

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is vandaag aangekomen in het West-Afrikaanse land Niger. Hij wil er de politieke banden met de op drie landen na grootste producent van uranium in de wereld.
AP2011

Het bezoek aan Niger maakt deel uit van een rondreis van de Iraanse president door Afrika. Eerder deed hij al Benin aan. De president wil zo de relatie met Afrika versterken nu zijn land door politieke sancties steeds meer geïsoleerd dreigt te raken van de rest van de wereld.

In Niger zullen de gesprekken vooral gaan over de uraniumproductie in het land. De Franse groep Areva heeft daar al veertig jaar lang een monopolie op, maar de regering van Niger uitte onlangs nog kritiek op die decennia oude overeenkomst met de voormalige kolonisator. Het West-Afrikaanse land zou immers zelf een groter deel van de winst uit de productie van uranium kunnen opstrijken als het met meerdere partners zou samenwerken.

"Iran heeft geen kernwapen nodig"

Iran zelf zou dan weer buitenlands uranium nodig hebben om haar nucleaire programma verder te kunnen ontwikkelen. Volgens analisten raakt de eigen voorraad stilaan uitgeput. Ahmadinejad houdt intussen vol dat zijn land enkel een nucleair programma ontwikkelt om energie op te wekken en voor medische doeleinden. Israël en de Verenigde Staten vertrouwen hem niet en vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen. De gesprekken met Iran over het nucleaire programma zitten al een tijdje in een impasse.

Na Niger reist Ahmadinejad verder naar het olierijke Ghana. Hoogst waarschijnlijk wordt het de laatste Afrikareis van de Iraanse president, want in juni zet hij een stap opzij. Zijn maximum van twee termijnen zitten er dan op.