Donkere wolken boven Alfacam

De vier grootbanken willen niet langer uitstel van betaling verlenen aan het noodlijdende mediabedrijf Alfacam. Wellicht blijft nu enkel nog het faillissement over voor Alfacam.

De hele dag hebben BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en ING onderhandeld over een mogelijk reddingsplan voor Alfacam. Na afloop vertelde de advocaat van de banken dat die besloten hebben om geen kredieten meer te verstrekken aan Alfacam. 

Volgens CEO Sven Marinus zal de huidige fase van de WCO -wet op de continuïteit van ondernemingen- opgeheven worden en zal de handelsrechter wellicht het faillissement uitspreken. Daardoor vervalt de bescherming tegen schuldeisers.

Wat daarna gebeurt, is een zaak voor de curatoren, aldus Marinus, maar de topman vindt het logisch dat de lopende activiteiten van Alfacam afgewerkt zullen worden. Hij bedoelt daarmee projecten zoals het VTM-programma "The Voice van Vlaanderen", de Ronde van Turkije en de voetbalcompetitie in Saudi-Arabië, zoals voorzitter Hugo Vandamme eerder liet weten. Ook zegt CEO Marinus dat er commerciële belangstelling is voor de studio's in Lint. 

Bij Alfacam werken 120 mensen. Maar het einde van het bedrijf zoals het nu bestaat, lijkt nabij. Zelfs bij verdere kredieten door de banken zou Alfacam in onderdelen worden verkocht en houdt het bedrijf dus op te bestaan. 

Alfacam met zetel in Lint is een wereldspeler inzake beeldopnames van grote evenementen zoals muziekconcerten en de Olympische Spelen. Het bedrijf kwam in de problemen door het mislukken van de tv-zender Exqi. Een redding via een overname door de Indiase groep Hinduja, is onlangs afgesprongen. Sindsdien lag de bal in het kamp van de banken. 

Wie verliest er wat bij Alfacam?

Bij een faillissement zijn de aandeelhouders hun ingezet geld kwijt. Bij Alfacam zit zowat 60% van de aandelen rechtstreeks of onrechtstreeks bij oprichter Gabriel Fehervari en zijn echtgenote. Ook ING (2,5%) en Gimv (12%) bezitten aandelen. De rest zit verspreid op de beurs Euronext Brussel.

Het Vlaams Gewest heeft voor 16,4 miljoen euro waarborgen verstrekt aan Alfacam. Dat gebeurde via Gigarant, een Vlaams fonds voor waarborgen aan kmo's. Gigarant zou evenwel provisies voor een mogelijk verlies bij Alfacam hebben aangelegd en zou de rekening dus niet doorschuiven naar de Vlaamse overheid.