Drie doden en 144 gewonden bij aanslag bij marathon Boston

Bij de bomaanslagen aan de finish van de marathon in de Amerikaanse stad Boston zijn nu al drie doden en zeker 144 gewonden geteld. 17 mensen zouden er nog heel erg aan toe zijn. De explosies deden zich voor in de massa toeschouwers aan de aankomstlijn.
AP2013

De aanslag gebeurde omstreeks 14.50 uur lokale tijd. Terwijl deelnemers over de finish in het centrum van Boston liepen, deed zich in de publiekstribunes een hevige explosie voor. Seconden later ontplofte een tweede springtuig.

"Er waren lichamen, mensen die op de grond lagen. Sommige lopers die net voorbij de finish waren gekomen, waren aan het wenen, begrijpelijk. Het is een tragedie, een absolute tragedie", getuigt de Amerikaanse marathonloper Josh Cox. "Toen de eerste explosie afging, schudde de hele grond mee. Maar ik dacht niet aan een bom. Toen de tweede ontploffing gebeurde, begon iedereen te panikeren. Iedereen probeerde weg te raken."

Lang was er sprake van twee doden, later is dat bijgesteld naar drie dodelijke slachtoffers. Een van de doden is een 8-jarige jongen. Er vielen ook zeker 144 gewonden. 17 onder hen zouden nog in levensgevaar zijn. Bij heel wat mensen hebben de artsen amputaties moeten uitvoeren. 

Er liepen ook 23 Belgen mee in de marathon, maar volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er Belgen onder de slachtoffers zijn. Ze zijn wel zwaar onder de indruk van de aanslagen. (lees: "Knal klonk harder dan een kanonschot")

Een uur na de ontploffingen brak brand uit in de bibliotheek van ex-president John F. Kennedy, elders in Boston. Dat verhoogde de paniek omdat velen dachten dat het ook om een aanslag ging. De politie heeft echter laten weten dat de brand wellicht niets met de aanslagen te maken heeft.

De ordediensten hebben het centrum van Boston afgezet. Uit voorzorg zijn ook een aantal grote hotels ontruimd. Het mobiele telefoonverkeer in Boston is een tijd lang stilgelegd om te vermijden dat andere bommen van op afstand tot ontploffing zouden worden gebracht.

Overal in de VS zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Wie achter deze aanslagen zit, is nog compleet onduidelijk. De FBI heeft het onderzoek naar zich toe getrokken in samenwerking met de antiterreurdiensten en de politie van Boston (lees: Wie pleegde de aanslagen en waarom?)

Feestdag aanleiding?

In Massachusetts, de staat waar Boston ligt, werd vandaag Patriot's Day gevierd. Dat is een herdenking van de veldslagen bij Lexington en Concord, waar in 1775 de opstand tegen de Britten begon. Dat kan mogelijk een symbolische aanduiding zijn voor een terreuraanslag.

2013 A