Europese verkiezingen boeien de Kroaten niet

Bij de allereerste verkiezingen voor het Europees Parlement in Kroatië is slechts 20 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen. De centrumrechtse Kroatische Democratische Unie was de grote winnaar met 6 van de 12 zetels.

De verkiezingen zijn een nederlaag geworden voor de regerende centrumlinkse Sociaal-Democratische Partij, die 5 zetels behaalde. De kleine Arbeiderspartij won de laatste zetel.

Kroatië wordt op 1 juli lid van de Europese Unie. Dat was vorig jaar beslist in een referendum. Toen was nog 44 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen, 66 procent onder hen stemde voor de toetreding.

Door de aanhoudende eurocrisis en de economische moeilijkheden in Kroatië zelf, is het enthousiasme over de EU echter al wat meer bekoeld. Als gevolg van de Kroatische toetreding, verliest ons land 1 zetel in het Europees parlement. Het gaat om een zetel voor een Vlaamse partij.