Gemeenschapsonderwijs zoekt 1.000 leerkrachten

Het Gemeenschapschapsonderwijs is op zoek naar 1.000 nieuwe leerkrachten en start daarom met een campagne. Het katholieke net verzet zich dan weer tegen het invoeren van een speciale leerkracht Frans.

Volgens het GO! is het steeds moeilijker om geschikte leerkrachten te vinden omdat er steeds minder leerkrachten afstuderen.

Het tekort is het grootst in het basisonderwijs. In het secundair is er vooral een tekort aan leerkrachten met wetenschappelijke en technische bagage.

Vakleerkracht Frans

Het katholieke basisonderwijs verzet zich dan weer tegen de eventuele invoering van een vakleerkracht Frans in het basisonderwijs. Nu krijgen leerlingen in het basisonderwijs Frans van hun klasleraar, maar er gaan stemmen op om die lessen te laten geven door een aparte leraar Frans. Dat zou nodig zijn omdat het niveau Frans van de leerkrachten basisonderwijs soms niet volstaat.

Maar het katholiek basisonderwijs is daar tegen. Ook het stedelijk en gemeentelijk onderwijs zitten op deze lijn. Het Gemeenschapsonderwijs is dan weer wel voorstander van een vakleerkracht Frans, net als minister Pascal Smet (SP.A). Het idee wordt nog besproken in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.