Internet zoekt en vindt knalgele Beetle

Een kleine twee weken geleden merkte Jason Torchinsky dat er iemand met zijn "beste vriend en metgezel" vandoor gegaan was. Zijn Volkswagen Beetle uit 1973, waarmee hij sinds zijn studententijd lief en leed gedeeld had, was gestolen voor zijn huis. Omdat de wagen, zoals hij zelf zegt, "een huisdier" geworden was, publiceerde hij een foto van de knalgele kever met zwarte strepen op de autowebsite Jalopnik, in de minimale hoop dat er toch enige reactie zou komen. Dankzij diverse sociale media en uiteindelijk Google werd de wagen, zij het enigszins gehavend, vijf dagen later teruggevonden.

"Ik parkeer de wagen, die ik meer dan 30 jaar bezit, al 13 jaar lang voor mijn deur, zonder noemenswaardige problemen. En nu pakt men hem mee, ook al stonden een aantal banden plat. Bezoekers van Jalopnik, help me alstublieft. Alleen het idee al dat hij gedemonteerd wordt, of nog erger, doet me kokhalzen", aldus Torchinsky die in Los Angeles woont.

Vanaf dat moment startte spontaan “een virtuele autozoektocht”, aldus de website Road And Track, met posts van de foto op onder meer Reddit en Facebook. Ook via Twitter raakten het verhaal en de foto verspreid.

Met resultaat, want vijf dagen en een massa reacties later wist Torchinsky te melden dat een zekere "Jack" vier foto’s van de opmerkelijke Beetle genomen had. Alleen meldde betrokkene niet waar hij de auto gezien had. Of wilde hij het niet zeggen, want snel werd duidelijk dat diverse onderdelen van de wagen, afgaande op de foto, verdwenen waren.

Zo begon er een tweede fase van de zoektocht door de internetgebruikers, namelijk aan de hand van kenmerken op de nieuwe foto’s (zoals "een heuvel op de achtergrond", "lijkend op een achterbuurt", "vrij dor met bomen"). Nog geen half uur later meldde een zekere "SFmikee" uit San Francisco dat hij dankzij de foto, en Google Maps en Google Earth de juiste locatie, ergens in het oosten van Los Angeles, wist te achterhalen.

Samen met een paar agenten vond de 41-jarige Torchinsky zijn wagen dan effectief terug. Torchinsky: "Mijn Beetle heeft wel slaag gehad, maar er is niets wat niet gerepareerd kan worden. Ik veronderstel dat, nadat hij in panne gevallen is, hij door andere wagens vooruit en achteruit geduwd is. Het enige wat echt jammer is, is dat de motor verdwenen is. Een oude foto van mijn vader in de wagen hebben ze wel laten hangen." De schade aan de wagen wordt op 3.000 dollar (2.300 euro) geraamd.

Ook wist Torchinsky nog te achterhalen dat de "Jack" die de auto had zien staan, niet met slechte bedoelingen niet meer gereageerd had. Hij was gewoon vergeten het adres bij de foto's te voegen.

Torchinsky besloot op ABC News de onlinegemeenschap te danken voor alle steun tijdens de vijf dagen durende zoektocht: "Absoluut opmerkelijk, die eindeloze hoeveelheid van oogballen op het internet."

lees ook