Laatste slachtoffers busongeval naar Rusland gerepatrieerd

De laatste zes Russische gewonden van het busongeval op de E34 in Ranst zijn gerepatrieerd naar Rusland. Een eerste toestel landde eerder op de dag al in Volgograd, de stad waar ze vandaan komen. Intussen raakte bekend dat er een autopsie wordt uitgevoerd op het lichaam van de Poolse buschauffeur.

Een eerste Russisch toestel is kort voor 2 uur vannacht vertrokken vanop Zaventem, met een 30-tal mensen aan boord: enkele lichtgewonden en de passagiers die ongedeerd zijn gebleven bij het ongeval. Bij het ongeluk zijn 5 personen omgekomen. Het toestel was omstreeks 00.30 uur geland.

De 25 jongeren en 4 volwassenen aan boord van het toestel werden tijdens de vlucht begeleid door dokters en psychologen, aldus de Russische autoriteiten. Op de luchthaven stonden ouders de kinderen op te wachten.

Bij het vertrek waren de Russische ambassadeur in België en zijn team aanwezig. Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH, kleine foto) was op de luchthaven, net als leden van het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken.

Later op de dag, omstreeks 16 uur, vertrok een tweede Russisch toestel met de laatste 6 Russische gewonden vanop Zaventem naar Rusland. De overbrenging van de stoffelijke overschotten zal later gebeuren.

Van de 6 zwaargewonden is niemand meer in levensgevaar. Maar één persoon zal nog lang in het ziekenhuis moeten herstellen. Ook 5 anderen moeten nog even in het ziekenhuis blijven. De gewonde tieners die in ons land verzorgd worden, konden vandaag via een videoconferentie met hun ouders in Volgograd praten.

Autopsie op lichaam buschauffeur

Het parket van Antwerpen laat intussen weten dat er een autopsie zal worden uitgevoerd op het lichaam van de Poolse buschauffeur die aan het stuur zat van de bus. Het wil door middel van de autopsie te weten komen of de man in kwestie mogelijk al iets overkwam net voor het ongeval.

Over de oorzaak van het ongeval bestaat momenteel nog veel onduidelijkheid. Er waren wellicht geen andere voertuigen bij betrokken, maar waarom de chauffeur plots van zijn baan afweek om vervolgens in de berm vijf meter lager naast de snelweg terecht te komen, wordt nog volop onderzocht.

Het parket laat ook weten dat het pas voort over de zaak zal communiceren eens het over alle bevindingen beschikt, zoals het rapport van de verkeersdeskundige. Ook de slachtoffers of familie van de slachtoffers zullen eerst worden ingelicht over de conclusies van het onderzoek.

"Busmaatschappij kwam eerder in opspraak"

De Poolse busmaatschappij die betrokken is bij de ramp in Ranst, is niet onbesproken, zo blijkt intussen. De firma zou volgens enkele Poolse nieuwssites al eerder betrapt zijn op het niet respecteren van rij- en rusttijden.

Drie collega's van de verongelukte chauffeurs, onder wie hun directe chef, werden zelfs heel recent nog door controleurs op de vingers getikt, klinkt het.

De Russische touroperator liet eerder weten dat de 2 omgekomen chauffeurs de rusttijden zeker hadden gerespecteerd en dat het ervaren beroepsmensen waren. Ook was de bus nieuw. Volgens 2 begeleiders was de chauffeur nog maar een uur aan zijn shift bezig.

Op de Poolse bus, die gisterochtend van de snelweg naar beneden stortte, zaten 39 jongeren tussen 15 en 22 jaar en twee begeleiders, allemaal Russen. Er vielen 5 doden: de 2 Poolse buschauffeur en 3 Russische passagiers. Er waren ook 19 gewonden, onder wie 6 zwaargewonden. Over de oorzaak van het ongeluk is er nog geen duidelijkheid.