Leuvense studentenrestaurant Alma in rode cijfers

Het Leuvense studentenrestaurant Alma heeft vorig jaar een verlies van 250.000 euro geboekt op een omzet van 17 miljoen euro. Omdat de vzw Alma over meer dan 1 miljoen euro aan reserves beschikt, is een faillissement niet onmiddellijk te vrezen. Maar maatregelen dringen zich op. Dat meldt het studentenblad Veto.

Als oorzaken voor het verlies wijst Dirk Vandueren, voorzitter van de vzw, er in de eerste plaats op dat de subsidies van de raad voor studentenvoorzieningen de indexering niet volledig volgen. Dat impliceerde voor Alma in vijf jaar tijd een verlies van 250.000 euro. De belangrijkste uitgaven - grondstoffen en personeel - stegen de voorbije jaren sterker dan deze subsidies.

Alma verhoogde op 11 februari van dit jaar al de prijs van zijn maaltijden. Een warme maaltijd werd gemiddeld 3,7 procent duurder, de andere producten 3 procent.

Toch zijn nog andere maatregelen nodig. Vandueren wijst erop dat de afgelopen jaren enkele opleidingen verhuisd zijn van het stadscentrum naar het UZ Gasthuisberg en Arenberg in Heverlee. "Een bedrijf moet zijn klanten volgen", vindt Vandueren.

Koen Debackere, algemeen beheerder van de KU Leuven, vindt dat het sluiten van vestigingen geen taboe mag zijn, maar Vandueren vindt het voorbarig om hierover nu al uitspraken te doen. De vzw Alma beschikt over meer dan 1 miljoen euro aan reserves, een faillissement is dus niet onmiddellijk te vrezen.