Maduro wint presidentsverkiezingen in Venezuela

In Venezuela heeft de kiescommissie Nicolas Maduro tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen. De interim-president en erfgenaam van de overleden president Hugo Chávez haalde het met 50,66% van de stemmen van zijn tegenstander Henrique Capriles. Die strandt op 49,07%. Capriles weigert echter de uitslag te aanvaarden.
AP2013
Maduro gisteren op de verkiezingsdag.

Hoewel Maduro vooraf de gedoodverfde favoriet was, is het verschil tussen beide kandidaten uiteindelijk bijzonder klein. Volgens officiële bronnen heeft Capriles slechts 235.000 stemmen minder gehaald dan Maduro.

Ook voor Maduro zelf moet de nipte overwinning als een verrassing komen. Op zijn laatste verkiezingsmeeting had hij gezegd met minstens 15% verschil te willen winnen. Ook het doel van 10 miljoen stemmen haalt hij niet. Maduro moet vrede nemen met dik 7,5 miljoen stemmen. Dat is zowat 1 miljoen minder dan wijlen president Hugo Chávez.

"Een rechtvaardige verkiezingsoverwinning"

Desalniettemin heeft Maduro zijn verkiezingsoverwinning al opgeëist. "Vandaag kunnen we zeggen dat we een rechtvaardige verkiezingsoverwinning hebben behaald", zei hij tegen een massa aanhangers die zich voor het presidentiële paleis in Caracas had verzameld. Overal in de stad wordt vuurwerk afgestoken om de overwinning te vieren. Tegenstanders van Maduro slaan met potten en pannen om hun ongenoegen te uiten.

De overwinning van Maduro is goed nieuws voor Nicaragua en Cuba. De levering van goedkope of zelfs kosteloze olie uit Venezuela lijkt voorlopig gegarandeerd. Uitdager Capriles had laten verstaan de uitvoer naar deze landen te willen beperken. 

Ook Argentinië en Ecuador hebben al positief gereageerd. Via Twitter feliciteerde de Argentijnse president Christina Kirchner haar Venezolaanse evenknie. De Ecuadoraanse president Rafael Correa deed net hetzelfde vanuit het vliegtuig.

"Maduro is illegitiem"

Hoewel de kiescommissie benadrukt dat de resultaten definitief zijn, weigert Capriles de uitslag te aanvaarden. Hij beweert dat zich tal van incidenten hebben voorgedaan tijdens de stembusgang en wil dat alle stemmen worden herteld. Volgens eigen berekeningen klopt de officiële uitslag niet. Maduro noemt hij daarom "meer illegitiem" dan voorheen.

De voorzitter van de kiescommissie roept evenwel op de uitslag te respecteren. 78,71% van de kiesgerechtigden heeft haar of zijn stem uitgebracht.