Militaire uitgaven afgelopen jaar wereldwijd gedaald

De militaire uitgaven in de wereld zijn in 2012 gedaald vergeleken met 2011. Dat staat in een rapport van het onderzoeksinstituut Sipri (Stockholm International Peace Research Institute). Het is de eerste daling sinds 1998.
Het Amerikaanse defensiebudget is met 520 miljard euro nog altijd het grootste.

De daling kan vooral verklaard worden door de besparingen in de defensie-uitgaven van de westerse landen, terwijl China en Rusland hun uitgaven verhoogden, zegt Sipri. "Mogelijk zien we dat de militaire uitgaven in de wereld van de rijke westerse landen naar de opkomende regio's beginnen te verschuiven", legt Sam Perlo-Freeman, directeur bij Sipri, uit.

De militaire uitgaven daalden volgens Sipri met 0,5 procent ten opzichte van 2011 om op 1.750 miljard dollar (1.330 miljard euro) uit te komen in 2012. China en Rusland verhoogden hun defensiebudget respectievelijk met 7,8 procent en 16 procent. In de regio's waar de toestand traditioneel gespannen is, stegen de militaire uitgaven ook, zoals in het Midden-Oosten (plus 8,4%) en Azië (plus 3,3%).

De Verenigde Staten gaan voor het eerst sinds de verdwijning van de Sovjet-Unie eind 1991 onder de drempel van de 40 procent van de wereldwijde militaire uitgaven door een verlaging van bedragen die aan oorlogsoperaties worden gespendeerd. Voor de VS bedroeg de daling 6 procent in 2012. Volgens Sipri zal deze tendens zich voortzetten in 2013.

"Alles wijst erop dat de militaire uitgaven wereldwijd de komende twee tot drie jaar kunnen blijven dalen, tenminste totdat de NAVO haar terugtrekking uit Afghanistan afrondt tegen eind 2014", zegt Perlo-Freeman. "Maar de uitgaven in de opkomende regio's zullen waarschijnlijk blijven toenemen, en dus zal het wereldtotaal daarna wellicht weer stijgen", voegt hij eraan toe.

"De VS en hun bondgenoten nemen nog steeds het merendeel van de wereldwijde militaire uitgaven voor hun rekening. De NAVO-landen gaven samen 1.000 miljard dollar uit", merkt Perlo-Freeman op.

Het Amerikaanse defensiebudget (682 miljard dollar of 520 miljard euro) lag vorig jaar vier keer hoger dan dat van China, de tweede van de wereld (166 miljard dollar of 127 miljard euro).