Moebarak blijft in cel ondanks voorwaardelijke invrijheidstelling

Het hof van beroep in Caïro heeft de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak voorwaardelijk in vrijheid gesteld in de zaak over de dood van zo'n 850 demonstranten tijdens de volksopstand tegen zijn regime, begin 2011. Maar hij blijft in de cel omdat er nog enkele andere zaken tegen hem lopen.

Moebarak moet zich een tweede keer verantwoorden voor de dood van de demonstranten. De ex-president van Egypte werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld, maar een rechtbank maakte dat vonnis ongedaan vanwege procedurefouten.

Moebaraks advocaat had zijn voorwaardelijke invrijheidstelling gevraagd omdat de redelijke termijn van zijn voorlopige hechtenis overschreden zou zijn. Moebarak zit al sinds april 2011 in de cel.

Het hof van beroep volgde die redenering, maar Moebarak moet toch in de cel blijven omdat het parket hem onlangs in voorlopige hechtenis plaatste in een corruptiezaak.