Noord-Korea lijkt wat af te koelen

Noord-Korea vierde vandaag de "Dag van de Zon", de geboortedag van Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Er werd gevreesd voor nieuwe provocaties, maar die zijn uitgebleven.
Gisteren al werden er in Pyongyang standbeelden onthuld van Kim Jong-il en Kim Il-sung. Daarbij was een massa volk aanwezig.

Vanmorgen vroeg had Kim Jong-un het mausoleum bezocht waar zijn vader, Kim Jong-il, en zijn grootvader, Kim Il-sung, begraven liggen. Die laatste was de eerste communistische dictator van Noord-Korea.

De ganse dag waren er parades en festiviteiten in tal van steden, maar daar bleef het bij. Er waren dus geen verdere provocaties en de lancering van een middellange afstandsraket zoals sommigen hadden gevreesd, is er niet geweest.  

Vorig jaar lanceerde het regime een raket met als doel een satelliet in een baan om de aarde brengen. Toen was het 100 jaar geleden dat Kim Il-sung, die in 1994 overleed, geboren werd. De raket ontplofte echter al snel na de lancering.

De laatste maanden loopt de spanning op het Koreaanse schiereiland hoog op. Noord-Korea heeft de wapenstilstand uit 1953 opgezegd en bedreigt Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten met raketten en kernwapens.