Trekt Noord-Korea ten oorlog op hoge hakken?

Noord-Korea blijft de spierballen rollen. Toch maakt een foto van enkele dagen geleden niet echt veel indruk om de "vijand" angst aan te jagen. Verschillende vrouwelijke militairen patrouilleerden immers aan de oevers van de Yalu-rivier, op de grens tussen China en Noord-Korea, in stijlvolle laarzen met wel erg opvallende hakken. Hakken tot tien centimeter hoog. Nieuwswebsites vragen zich dan ook af of dit de rest van de wereld bang moet maken.

"Patrouilleren op hoge hakken terwijl de spanning stijgt", blokletterde New York Post. New York Magazine vroeg zich af welke voorzorgen ze tegen blaren nemen. En waarom er duidelijk verschillende stijlen van laarzen te zien zijn. Volgens het tijdschrift zouden de hakken de vrouwen groter maken, waardoor ze sneller aan een aantal fysieke vereisten voldoen om soldaat te mogen worden, "zoals ook bijvoorbeeld Beyoncé zich aan fysieke regels moet houden". Daily Of The Day vond dan weer dat de soldaten er "fabulous" uitzagen.

Vraag was of we zo’n foto’s au sérieux moeten nemen. Politiek verslaggeefster Sabrina Siddiqui van nieuwswebsite Huffington Post: "Ze zijn ieder geval wel grappig. Ik vraag me af hoe efficiënt je hiermee kan oorlog voeren. Ik vermoed dat ze eerder een hinderpaal zijn. En hun knieën, hoe moeten die zich voelen als je deze een ganse dag moet dragen? Maar toegeven, het minste wat je ervan kan zeggen is dat het een amusant beeld is."

Journalist Dave Catanese: "Door deze beelden wordt het idee versterkt bij de Amerikanen van: "Waar zijn die Noord-Koreanen in godsnaam mee bezig? Hebben ze ze daar nog wel allemaal op een rijtje?" Geleidelijk aan ben je van niets meer verrast als je deze dingen uit Noord-Korea ziet. En zouden de inwoners daar even veel aandacht aan besteden als wij bijvoorbeeld aan het uiterlijk van Hillary Clinton?"

lees ook