Viki Geunes krijgt boete voor belemmering controle

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Viki Geunes veroordeeld voor het verhinderen van een sociale controle in restaurant 't Zilte in het MAS in Antwerpen in de zomer van 2011. Geunes is er chef-kok. Hij moet een boete van 75.900 euro betalen, waarvan 7.590 euro effectief.
BELGA/VANLATHEM

3 inspecteurs hadden zich op 27 augustus 2011 rond 20 uur in 't Zilte aangeboden en wilden de identiteit van alle aanwezige personeelsleden controleren. Viki Geunes verbood volgens de arbeidsauditeur 1 van de inspecteurs de keuken binnen te gaan. Hij zou zich agressief en arrogant hebben opgesteld, waardoor slechts 5 werknemers konden worden gecontroleerd.

De chef-kok kreeg een minnelijke schikking van 1.500 euro aangeboden, maar ging daar niet op in. Zijn advocaten betwistten dat hij de controle belemmerd had en beweerden dat 1 van de inspecteurs niet professioneel te werk zou zijn gegaan. Volgens de advocaten maakte de man ruzie met Geunes waarna hij de controle zelf stopzette. De inspecteur zou daarna een subjectief proces-verbaal hebben opgesteld dat niet representatief was voor wat zich in het restaurant had afgespeeld.

De rechtbank ziet de zaak blijkbaar toch anders, want de sterrenchef kreeg een boete van 3.300 euro voor elk van zijn werknemers. Dat zijn er 23 in totaal. Het totaalbedrag loopt zo op tot 75.900 euro. Daarvan moet hij een tiende, of 7.590 euro daadwerkelijk betalen. De arbeidsauditeur had een totaalboete van 132.000 euro gevorderd.