Voorbije 10 jaar nooit minder Belgische militairen in het buitenland

Voor het eerst in 10 jaar zijn minder dan 600 Belgische militairen actief in buitenlandse operaties. Dat bevestigt het ministerie van Defensie. Het lagere aantal is toe te schrijven aan de geleidelijke terugtrekking van het aantal Belgische soldaten in Afghanistan en aan de terugkeer van het fregat Louise Marie.

Afgelopen vrijdag waren nog 577 Belgische militairen actief in het buitenland, hoofdzakelijk in Afghanistan, Libanon en Afrika. In Afghanistan zijn nog 309 Belgische soldaten aan de slag. Dat is heel wat minder dan de 600 die tot oktober vorig jaar waren uitgestuurd.

In Libanon worden nog 103 Belgische blauwhelmen ingezet bij de VN-operatie Finul. In Afrika zijn nog 40 Belgen aan de slag in Mali. In Congo werken 21 Belgische soldaten in het kader van de VN-operatie Monusco, een twintigtal anderen helpt er met het opleiden van het Congolese leger. In Burundi zijn vier Belgische instructeurs werkzaam. In Benin tenslotte werkt 1 instructeur.

Voor de West-Afrikaanse kust vaart nog tot mei de Godetia. Die heeft 75 Belgische mariniers aan boord die de lokale strijdkrachten opleiden in de strijd tegen de piraterij. In de Caraïben werken 5 Belgen met een Belgische Alouettehelikopter aan boord van een Nederlands marineschip dat er patrouilleert in de strijd tegen de drugshandel.

In totaal zijn dus minder dan 600 Belgische soldaten op missie in het buitenland. Dat is het laagste aantal sinds ons land zich 10 jaar geleden engageerde in Afghanistan.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil van buitenlandse missies nochtans een speerpunt maken. Ondanks de besparingen wou hij in 2010 permanent 1.300 Belgen in het buitenland hebben.

Toch vertrekken de komende tijd weinig militairen naar het buitenland. Integendeel: begin mei keert de Godetia naar huis terug en ergens de komende weken komen zowat 50 militairen terug uit Kunduz in Afghanistan.

Eind juni of begin juli vertrekken wel 50 militairen naar Mali om er de veiligheid van Europese instructeurs te verzekeren.