VUB plant antifraudelessen

De Vrije Universiteit Brussel wil een lessenpakket samenstellen om masterstudenten bewust te maken van de gevaren van wetenschapsfraude. Dat schrijft De Standaard. De plannen zijn in een stroomversnelling geraakt nadat een professor uit de farmaceutische wetenschappen vorige maand werd ontslagen toen bleek dat hij onderzoeksresultaten had gemanipuleerd.

In het lessenpakket zullen verschillende cases aan bod komen om studenten te wijzen op de noodzaak van correct onderzoek. Zo moeten ook onderzoeksdata die niet in de hypothese passen, worden gerapporteerd. Data verzinnen is helemaal uit den boze.

Eind maart werd een professor in de farmaceutische wetenschappen nog ontslagen toen bleek dat hij onderzoeksresultaten had gemanipuleerd.

"We willen de studenten, nog voor ze met hun masterthesis eerste stappen in de wetenschap zetten, waarschuwen voor grote en kleine inbreuken tegen de regels", zegt Patrick De Baetselier, vicerector onderzoek aan de VUB.

"Wetenschapsfraude begint doorgaans met overtredingen waarvan je zou kunnen denken dat ze onschuldig zijn. Je moffelt bijvoorbeeld een experiment weg dat niet het verwachte resultaat oplevert. Van het ene dreigt dan het andere te komen, wat tot echte wetenschapsfraude kan leiden."

Het is niet duidelijk of het lessenpakket in een zelfstandig vak zal worden gebundeld. "De wetenschappelijke gedragscontrole moet wel expliciet in het curriculum worden opgenomen. Nu raken proffen het onderwerp al in sommige opleidingen aan maar het aanbod is erg versnipperd."