Werden chemische wapens ingezet in Syrië?

Volgens onbevestigde berichten zouden er in de Syrische stad Aleppo granaten met een wit poeder zijn afgevoerd, waarna mensen ziek werden. Mogelijk gaat het om een chemische aanval. Hoe dan ook zijn er vandaag minstens 25 mensen, onder hen veel kinderen, gedood in de oorlog.

Bij een aanval in de Syrische stad Aleppo zouden een aantal mensen ziek zijn geworden. Volgens getuigen werden er granaten afgeschoten die een wit poeder bevatten. Wat dat poeder is en wie het heeft afgeschoten, is nog niet duidelijk, aldus onze collega Rudi Vranckx vanuit Syrië.

Op videobeelden zijn alleszins patiënten te zien met schuim op de mond en die schokkende bewegingen maken, typische symptomen voor een aanval met zenuwgassen. De getuigenissen zullen worden overgemaakt aan de mensenrechtengroep Human Rights Watch en de Verenigde Naties.

Het is niet de eerste keer dat er beweringen zijn over chemische wapens in Syrië, maar tot nu toe is er geen bewijs dat het regime van president Bashar al-Assad die wapens zou gebruiken tegen de opstandelingen of omgekeerd. Ook is niet uit te sluiten dat opslagplaatsen van chemisch wapentuig al dan niet per ongeluk het doelwit kunnen worden van beschietingen.

Syrië heeft veel chemische wapens

Het Syrische regime heeft nooit de internationale conventies ondertekend die chemische of biologische wapens verbiedt. Het land zou een groot arsenaal van dat soort wapens achter de hand houden.

Het zou gaan om primitief, maar gevaarlijk mosterdgas uit de Eerste Wereldoorlog, maar ook zenuwgassen zoals sarin en het complexe VX.

De VS en andere landen zijn bevreesd dat die wapens in handen zouden vallen van terroristen à la al-Qaeda of door Assad overgedragen zouden worden aan bondgenoten zoals de Libanese Hezbollah-militie. Dat laatste zou een "casus belli" kunnen zijn voor Israël.

Mensen en kinderen gedood

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn 9 kinderen gedood bij een bombardement in een buitenwijk van Damascus, die gecontroleerd wordt door de rebellen.

Daarnaast zijn nog eens 16 mensen omgekomen bij een ander bombardement in de Koerdische Hasaka-provincie, aldus de organisatie. Ook daar zouden er kinderen zijn onder de slachtoffers.

Het Observatorium is gevestigd in Londen, maar gaat voort op contacten in Syrië. De organisatie beschuldigt het regime ervan doelbewust burgers als doelwit te nemen.

AP2013

De maand maart was volgens het Observatorium de bloedigste in het hele conflict, dat nu al meer dan 2 jaar aansleept. Meer dan 6.000 doden zijn er gevallen, zegt de organisatie. In totaal zijn er al ruim 70.000 mensen omgekomen, zo heeft de VN becijferd.