Wortel is nu de populairste groente bij de Belgen

De Belg eet meer groenten en fruit dan enkele decennia geleden, terwijl de wortel de tomaat heeft onttroond als populairste groente. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM meegedeeld op basis van onderzoek door GfK Panel Services bij 5.000 Belgische gezinnen.

Groenten en fruit profiteren van de gezondheidstrends en de veranderende eetgewoonten, waarbij groenten daarvan meer lijken te profiteren dan fruit.

Ruim driekwart van de groente- en fruitaankopen bestaat uit verse producten: vorig jaar kocht de gemiddelde Belg ruim 90 kilo verse groenten en fruit.

De wortel heeft vorig jaar de tomaat voorbijgestoken als meest gekochte groente: 6,3 kilo per hoofd van de bevolking, tegen 6,1 kilo. Met 4,5 kilo zit de ajuin in de lift. Witloof staat op nummer vier, maar verliest terrein. Klappen kregen koolsoorten, alsmede kropsla en selderij.

Binnen het fruitassortiment was er de voorbije tien jaar een "enorme" plus voor de kleinere segmenten van braambessen, frambozen en blauwe bosbessen. In het middelgrote segment kende de ananas een stijging van 245 procent.

De appel blijft met zo'n 10 kilo per kop van de bevolking op nummer één. Maar samen met de sinaasappel verloor deze vrucht terrein. De Jonagold blijft de belangrijkste variëteit appel, maar ziet zijn volume van 52 naar 43 procent dalen.