"Behandeling maag- en slokdarmkankers bundelen"

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit ervoor om de behandeling van maag- en slokdarmkanker te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen. Uit een nieuwe studie blijkt immers dat de overlevingskansen groter zijn in ziekenhuizen die veel ervaring hebben met dergelijke behandelingen.
AP2005
Een vrouw kijkt televisie tijdens haar behandeling.

Nu worden dergelijke kankers nog in bijna alle ziekenhuizen behandeld. Uit een nieuwe studie van het KCE blijkt immers dat patiënten met maag- of slokdarmkanker na vijf jaar 35 procent minder kans hebben om te sterven na een behandeling in ziekenhuizen met veel ervaring dan in ziekenhuizen met weinig ervaring.

Maag- en slokdarmkankers blijven hoe dan ook moeilijk te behandelen. Maar patiënten hebben in ons land toch grotere overlevingskansen dan in de meeste andere Europese landen.