"Brusselse imam gevangengenomen in Syrië"

De Brusselse imam die naar Syrië getrokken is om er Belgische jongeren terug te halen, is gevangengenomen door een extremistische groep. Dat heeft Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) gezegd aan radiozender FM Brussel. Vandaag is ook bekendgeraakt dat er in de paasvakantie 2 jongeren van 16 jaar uit Vilvoorde en Schaarbeek vertrokken zijn naar Syrië.

Ahidar (kleine foto) zegt dat hij door de familie van de man op de hoogte is gebracht van het nieuws. De imam uit Anderlecht, die nog maar enkele dagen in het land was, wilde in Syrië jongeren overtuigen om terug te keren naar België. Volgens Ahidar was hij ervan overtuigd dat hij erin zou slagen om samen met enkele jongeren terug te komen.

Maar een radicale groepering zou de man dus gevangen hebben genomen. Om welke groep het gaat, is niet duidelijk. Ze zouden de Brusselse predikant als een verrader van de islam beschouwen. "Hij wacht nu op een proces voor een soort strafbank", aldus Ahidar. "We hebben gehoord dat hij vandaag of morgen veroordeeld zou worden. Hij loopt zelfs het risico geëxecuteerd te worden."

De imam was tot vorige maand de directeur van het "Service Islamique de la Jeunesse de Belgique", een Brusselse religieuze vrijwilligersorganisatie. De organisatie kwam vorig jaar in het nieuws toen ze haar steun uitsprak voor Philippe Moureaux (PS), de burgemeester van Molenbeek, nadat die fors had uitgehaald naar een "islamofobe" reportage van de RTBF.

"Twee minderjarigen vertrokken op 4 april"

Vandaag is ook bekend geraakt dat er op 4 april 2 jongeren van 16 jaar uit Vilvoorde en Schaarbeek vertrokken zijn naar Syrië. De twee jongeren zaten allebei op het atheneum Fernand Blum in Schaarbeek. Dat zegt Michel De Herde (FDF), schepen van Onderwijs in Schaarbeek. De jongeren namen een vlucht op Brussels Airport.

Volgens de prefect van het atheneum gaat het om "voorbeeldige jongeren" en was er niets aan te merken op hun gedrag op school. Volgens schepen De Herde zou het kunnen dat een oudere broer van een van beide jongeren hen heeft overtuigd om naar Syrië te trekken. De oudere broer zou zelf al een tijd in Syrië zijn. Mogelijk heeft hij zijn jongere broer overtuigd om ook te komen. De jongere broer zou dan samen met een vriend uit de klas de stap hebben gezet.

"We stellen ons ook vragen bij de werking van de douane- en veiligheidsdiensten op de luchthaven en bij de nalatigheid van de luchtvaartmaatschappij. Zij hebben twee minderjarigen aan boord gelaten van een vlucht naar het Midden-Oosten zonder dat de jongeren toestemming hadden van hun ouders", aldus De Herde.