"Gerechtelijk optreden komt geen dag te vroeg"

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), is blij met de grootscheepse actie die het federale parket vandaag hield tegen netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in Syrië. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt de antiterreuractie "tamelijk indrukwekkend". Zijn Mechelse collega Bart Somers (Open VLD) "juicht het krachtdadig optreden tegen ronselaars toe".

Politie en gerecht zijn vandaag op zeker 46 plaatsen in de regio Antwerpen en in Vilvoorde en Mechelen binnengevallen in het kader van het onderzoek naar Belgen die naar Syrië reizen om er aan de burgeroorlog deel te nemen. 

Vorige donderdag pleegden de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde nog gezamenlijk overleg nadat was gebleken dat vooral jongeren uit hun steden door netwerken werden geronseld.

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte reageert dan ook tevreden op de antiterreuractie van vandaag. "Het gerechtelijk optreden komt geen dag te vroeg", zegt hij. "Het onderzoek loopt blijkbaar al maanden. Maar het is dan ook al maanden dat wij worden geconfronteerd met die ronselaars en met de drama's die hun praktijken veroorzaken."

Bonte geeft wel te kennen dat een gerechtelijke actie alleen niet voldoende zal zijn om geradicaliseerde jongeren te overtuigen niet te vertrekken. "Daarvoor moeten alle overheden inzetten op een grondiger integratiebeleid."

"Meer dan 10 mensen zullen worden voorgeleid"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever noemt de antiterreuractie dan weer "tamelijk indrukwekkend". "Men heeft mij ingelicht dat een groot aantal huiszoekingen zou worden uitgevoerd in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar milieus die radicalisering prediken en aan werving doen voor de oorlog in Syrië", zegt hij.

"Het parket zal daarover het woord voeren. Er zijn veel mensen voor ondervraging opgepakt. Men verwacht dat meer dan 10 mensen uit dit onderzoek zullen worden voorgeleid."

"Een positief signaal van het gerecht"

Ook in Mechelen vond minstens 1 huiszoeking plaats. "Het gerechtelijk onderzoek is ook voor een burgemeester geheim", zegt burgemeester Somers. "Maar als deze actie inderdaad kadert in het krachtdadig optreden tegen ronselaars, dan kan ik dat alleen maar toejuichen."

Over de eventuele resultaten van de actie wil of kan hij niks kwijt. Wel noemt hij het "een positief signaal van het gerecht dat het een vuist maakt tegen wie jongeren ronselt om in Syrië te gaan vechten en tegen organisaties die dit faciliteren".