Advocaat Belkacem reageert verontwaardigd

Walter Damen, de advocaat van de inmiddels weer opgepakte Fouad Belkacem (van Sharia4Belgium), is niet te spreken over de manier waarop de media aanwezig was bij de arrestatie van zijn cliënt. Hij begrijpt ook niet waarom.

Na de positieve reacties van de politiek op de huiszoekingen vanochtend en de arrestatie van zeven verdachten, vormt advocaat Walter Damen in "Terzake" vanavond de uitzondering.

Hij is vooral boos omdat de media blijkbaar getipt waren en de huiszoekingen en arrestaties konden filmen. Dat verklaart volgens hem de boze scheldpartij van Belkacem tegenover de ploeg van VTM ("vuile fucking smeerlappen"). 

Ongeacht het onbeleefde taalgebruik schept dat volgens Damen een beeld in de media dat zijn cliënt schuldig zou zijn aan het ronselen van jongeren om te gaan vechten in Syrië. Hij ergert zich ook aan de tevreden reacties van politici, terwijl er volgens het recht een vermoeden van onschuld zou moeten zijn tot het tegendeel bewezen is.

Wat dat laatste betreft, zegt Damen dat hij nog altijd geen ernstige aanwijzingen heeft gekregen van het federale parket over de schuld van zijn cliënt. Hij wijst erop dat Belkacem ook een jaar lang in de cel heeft gezeten en daarna met een enkelband rondliep. Ook mocht hij geen contact hebben met de pers terwijl hij al die tijd door de media lastiggevallen werd, aldus Damen. 

De advocaat wil dan ook een klacht tegen onbekenden indienen wegens de behandeling die Belkacem heeft gekregen. Het is uitkijken hoe de raadkamer later zal reageren en of die zijn cliënt zal blijven vasthouden, aldus Damen.