Amerikaanse helikopter stort neer bij Noord-Koreaanse grens

In Zuid-Korea, vlak bij de grens met Noord-Korea, is een helikopter van het Amerikaanse leger neergestort. Aan boord zaten drie bemanningsleden en dertien soldaten, die het ongeval overleefd zouden hebben.

Een functionaris van het Amerikaanse leger meldt dat het om een CH-53-transporttoestel (foto: archieffoto van zo'n helikoper in Afghanistan) gaat, dat een "harde landing" uitvoerde. Eerder berichtte het persagentschap Yonhap dat het toestel een UH-60 Black Hawk-helikopter was. Volgens sommige bronnen stortte de helikopter neer tijdens gezamenlijke oefeningen van het Zuid-Koreaanse en Amerikaanse leger.

Die manoeuvres zijn Noord-Korea een doorn in het oog. Pyongyang meent dat Washington en Seoel zich zo voorbereiden op een invasie in Noord-Korea. Het communistische land dreigde dan ook meermaals met nucleaire aanvallen. Dinsdag volgden opnieuw dreigementen om Zuid-Korea aan te vallen, als Seoel de "anti-Noord-Koreaanse" activiteiten niet stopzet.

Tijdens een manifestatie in Seoel verbrandde maandag een conservatieve groep zo nog een portret van de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, waarop Pyongyang het ultimatum stelde en verontschuldigingen eiste.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn al een tijd gespannen. De Verenigde Naties legden Pyongyang een reeks sancties op na een derde kernproef op 12 februari.

Ongeveer 28.500 Amerikaanse militairen zijn in Zuid-Korea gelegerd sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953).