Conflict in Venezuela wordt gewelddadig

De Venezolaanse oppositie legt zich niet neer bij haar nipte verkiezingsuitslag en eist een hertelling. De socialistische regering weigert dat en wil haar kandidaat Maduro tot president uitroepen.
AP2013

In tal van steden in het Zuid-Amerikaanse land is het vandaag tot gewelddadige protesten gekomen tijdens marsen van de oppositie. Die had daartoe opgeroepen omdat de kiescommissie weigert om een hertelling uit te voeren van de stemmen van de presidentsverkiezingen.

Die zouden erg nipt gewonnen zijn door de socialist Nicolas Maduro, een aanhanger van de overleden president Hugo Chávez en de liberale oppositiekandidaat Henrique Capriles eist een hertelling. Die eis is afgewezen en de kiescommissie wil Maduro nu uitroepen tot president.

Zowel Maduro als Capriles beschuldigen er elkaar nu van een "staatsgreep" te willen plegen en de wil van de kiezers naast zich neer te leggen.

Volgens de overheid zouden er bij de protesten al drie tot zeven doden zijn gevallen, maar dat aantal is nergens bevestigd. Wel duidelijk is dat het conflict steeds grimmiger wordt.

De Verenigde Staten en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) roepen intussen op tot een hertelling van de stemmen om het conflict in Venezuela te beëindigen. De protesten vinden ook plaats tegen de achtergrond van een economische achteruitgang in Venezuela. Blijkbaar zijn ook een groot aantal armen -voorheen aanhangers van Chávez- teleurgesteld over de gang van zaken.

AP2013

Barsten in het Chàvez-kamp?

Intussen lijkt er ook ongenoegen te zijn over Maduro binnen het eigen "chavismo"-kamp. In een twitterbericht roept parlementsvoorzitter Diosdado Cabello op tot "zelfonderzoek" om te kijken waar het is misgegaan tijdens de verkiezingen.

Cabello verbaast zich ook over de slechte score van Maduro en het erg sterke resultaat van uitdager Capriles. Cabello was eigenlijk op weg om Chávez op te volgen, maar binnen de socialistische beweging werd de voorkeur gegeven aan Maduro.

Volgens analisten vinden velen binnen de "Chávezbeweging" dat Maduro onvoldoende geschikt is als leider en dreigt er tweespalt.